De koningskaars groeit in het duin- en krijtgebied en is daar vrij algemeen. In andere delen van Nederland is de soort zeldzaam. De bloemen van de plant werden gebruikt om het ophoesten te bevorderen bij problemen met de ademhalingswegen. In de 16e eeuw werd beschreven hoe de harige plant met teer werd besmeerd en zodoende als fakkel gebruikt.
Hopelijk alleen letterlijk!
De barbeel was in het begin van de twintigste eeuw vrij talrijk in het stroomgebied van de Maas in Midden- en Zuid-Limburg. Paaiplaatsen in de Jeker en de Geul gingen vóór 1960 verloren. Tussen 1978 en 1990 ontbreken ook aanwijzingen voor voortplanting in de Maas. Zeer waarschijnlijk is de barbeel met meer dan een factor honderd (99%) in aantal achteruitgegaan sinds het begin van de vorige eeuw. De meeste vangsten van de barbeel tussen 1980 en 1995 kwamen uit de Maas.De situatie is vandaag de dag aanmerkelijk gunstiger. In de Grensmaas komt weer veel barbeel voor.
21 december, de kortste dag van het jaar, nog 10 dagen tot het einde van het jaar.
In en rond Meers wonen op diverse plaatsen rond de Maas bevers. De bever leeft in familieverband met in doorsnee de ouders en 4 jongen (2 van dit jaar en 2 van het jaar daarvoor). De bevers laten zich alleen zien bij het vallen van de avond of 's morgens vroeg. Een mooie scherpe foto maken is daarom niet gemakkelijk, Ook deze foto is niet scherp. We blijven proberen.